10. Korababák szoptatása

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

KorababákKorababákkal sokkal nehezebben indul az egész, meg kell erősödniük, meg kell érniük a feladatra. Bár már a 32. héten működik a szopóreflex, még az ez után született koraszülött babáknak is lehet problémája.

Bővebben...

 

9. A fejés

Olvasóink értékelése: / 7
ElégtelenKitűnő 

Hogyan, mivel?

A fejésnek többféle technikája létezik: kézi (különböző módszerek, egy jó leírás itt található: http://www.lll.hu/node/9), illetve valamilyen kézi, vagy gépi eszközzel történő fejés. Mivl előre nem tudjuk, mire lesz szükség, vagy egyáltalán szükség lesz-e bármilyen eszközre, ezért nem érdemes előre vásárolni. Ha csak alkalmanként van rá szükség, akkor a kézi módszer, vagy egy egyszerű pumás mellszívó is elegendő. Ha hosszabb távú fejésre kell berendezkedni (koraszülött babák esetén pl.), akkor érdemes nagy teljesítményű, két szívófejes gépet kölcsönözni. Érdemes elolvasni a tejleadó reflex című bejegyzést a reflex kiváltásának megkönnyítésével kapcsolatban.

Bővebben...

 

8. A tejleadó reflex

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Mi a tejleadó reflex?

A tejleadó reflex azt jelenti, hogy ingerlés (szoptatás, vagy fejés) hatására erőteljesen kilövell a mellből a tej. Ez összetett, és egymással összefüggő hormonális folyamatok következménye. A tejleadó reflex kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy a baba elegendő tejhez juthasson. Fontos hozzá az ellazultság, mert ideges, stresszes állapotban nehezebben váltódik ki a reflex.

Bővebben...

 

7. A szoptatás hossza és gyakorisága újszülötteknél

Olvasóink értékelése: / 5
ElégtelenKitűnő 

Egy újszülöttnek általában legalább napi 8-12, egyenként legalább 20-25 perces szoptatásra van szüksége. Sok kisbaba ennél gyakrabban és/vagy alkalmanként jóval hosszabb ideig szopik. Ebben az időtartamban benne van az aktív szopás, vagyis a tényleges táplálkozás, valamint a komfortszopi is, amikor a baba cumizik.

Bővebben...

 

6. Átlagos súlynövekedés

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek ÁTLAGOS adatok - óriási eltérések lehetnek két baba közt, és nagyon sok minden "normális". Figyelni kell a súly mellett a hossz- és fejkörfogat növekedésére is, a pisis pelenkák számára, a kutacs és a bőr állapotára széklet mennyiségére, színére, állagára, a fejlődésre, a baba általános kedélyére, közérzetére, alvási szokásaira, stb.

Bővebben...

 

5. Cumizavar

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Sok babát megzavar, ha mellből is szopik, és mellette cumisüveget, játszócumit, vagy bimbóvédőt használ az anya. Ilyenkor általában az történik, hogy a baba elutasítja a mellet. Kezdetben csak akkor, amikor már nem folyik elég gyorsan a tej, hanem dolgozni kell érte, súlyosabb cumizavar esetén már a szoptatási testhelyet is ellenkezest válthat ki.

Bővebben...

 

4. Helyes mellretétel

Olvasóink értékelése: / 11
ElégtelenKitűnő 

Helyes mellretétel

Figyeld meg a baba testhelyzetét: a helyes mellrehelyezés alapvető feltétele annak, hogy a szoptatás fájdalommentes legyen, ezen kívül a hatékony szopásnak, ezáltal a megfelelő mennyiségű tej termelődésének is alapja.

Bővebben...

 
További cikkeink...