Anna 2006 óta oszlopos tagja közösségünknek, 6 gyermek édesanyja, LLL tanácsadó.

Forduljatok hozzá bizalommal!

5. Cumizavar

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Sok babát megzavar, ha mellből is szopik, és mellette cumisüveget, játszócumit, vagy bimbóvédőt használ az anya. Ilyenkor általában az történik, hogy a baba elutasítja a mellet. Kezdetben csak akkor, amikor már nem folyik elég gyorsan a tej, hanem dolgozni kell érte, súlyosabb cumizavar esetén már a szoptatási testhelyet is ellenkezest válthat ki.

Bővebben...

 

4. Helyes mellretétel

Olvasóink értékelése: / 11
ElégtelenKitűnő 

Helyes mellretétel

Figyeld meg a baba testhelyzetét: a helyes mellrehelyezés alapvető feltétele annak, hogy a szoptatás fájdalommentes legyen, ezen kívül a hatékony szopásnak, ezáltal a megfelelő mennyiségű tej termelődésének is alapja.

Bővebben...

 

3. Kicsik és picik

Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 

Ikrek szoptatása nagyobb testvér(ek) mellett

Sok családban, ahol az ikrek kisebb-nagyobb testvér, vagy testvérek mellé érkeznek, felmerül a kérdés: hogyan lehet őket a már meglevő gyerek(ek) mellett igény szerint szoptatni? Mit tehetünk, hogy a nagyobb(ak)nak is jó legyen? Bár nehéz az összeszokás, az összehangolás, mégis fontos, hogy a nagyobbak ne azt érezzék, hogy a kicsik teljesen elvették az anyjukat. Mivel az első hetekben a napok sokszor szinte folyamatosa szoptatással telnek, érdemes ezeket az időszakokat a nagyobbbakkal való együttlétre is felhasználni. Ha a babák egyszerre szopiznak, az jelentős mértében csökkentheti a szoptatással töltött időt. Másrészről, ha külön szopiznak, akkor az anyának biztosan van szabad keze a nagyobb gyerekkel való foglalkozáshoz.

Bővebben...

 

2. Első napok túltermelése

Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 

Az első napok túltermelése, a mell feszülése

A szülés után néhány nappal megtörténik a tejbelövellés. Az ezt követő néhány napban, esetleg egy-két hétben természetes a nagy mértékű feszülés, keménység, túltelítettség. A tejelválasztás beindulásával párhuzamosan jelentős mennyiségű vértöbblet kering a mellben, és részben az okozza a kellemetlen, kőszerű érzést. Jó, ha a babák még a tejbelövellés előtt mellre kerülnek, hogy megtanulhassák a helyes szopást. Nagyon fontos a minél gyakoribb szoptatás (ha ez valami miatt nem lehetséges, akkor rendszeresen, három óránként fejni kell), egyrészt, hogy elég tejhez juthassanak, másrészt, hogy megfelelően ürítsék a mellett, nehogy tejpangás, vagy gyulladás alakuljon ki. Ha a babák nem könnyítenek kellő mértékben a mell fájdalmas feszülésén, akkor érdemes annyit lefejni, hogy megkönnyebbüljön a mell. Csak annyit, nem többet, de annyit muszáj, nehogy tejpangás, majd gyulladás alakuljon ki.

Bővebben...

 

1. Ikres szoptatási pozíciók

Tanacsadók - Anna szoptatási tanácsai

KETTŐS BÖLCSŐTARTÁS

Mindkét baba a hagyományos bölcsőtartásban, elöl keresztezi egymást a lábuk. Olyan helyen, ahol nincs hová letámasztani a kicsik lábát, pl. váróban, vagy kirándulásnál egy padon. Kicsit körülményes pozíció, mindkét kéz elfoglalt, de hasznos lehet néha.

Bővebben...