Kullancsveszély!

Olvasóink értékelése: / 9
ElégtelenKitűnő 

Jön a nyár, egyre több időt töltünk a szabadban, ahol apró vérszívók által terjesztett betegségeknek vagyunk kitéve. Tévhit, hogy csak az erdőkben kerülhet belénk kullancs, gyakorlatilag bárhol (kertben, játszótéren stb.) megcsíphetnek minket. A kullancsok nem ugrálnak le fákról, hanem fűszálakról, levelekről másznak ránk, max. kb. 1,5 m magasról, így a gyerekeket gyakran a fejükön éri a csípés. Magyarország a fertőzött kullancsok számának tekintetében közepesen fertőzött területnek számít, a legtöbb kullancs Zala, Somogy és Nógrád megyében található, a többi dunántúli megye és a budai hegyek területe közepesen fertőzött. Kb. minden negyedik kullancs fertőzött vagy a Lyme-kór kórokozójával, vagy az agyvelőgyulladás vírusával.

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás

A kullancsencephalitis nevű vírus okozza a betegséget, amelyet fertőzött kullancsok terjesztenek akár csípés útján, akár az ürülékükkel szennyezett por belégzése révén.

A fertőzés után 7-14 nappal influenza szerű tünetek, gyengeség, fejfájás, izomfájdalmak jelentkeznek, majd kb. egy hét elteltével átmenetileg tünetmentes lesz a beteg. Ezt követően kb. 1 hét elteltével ismét magas láz, majd fejfájás, zavartság, szédülés, hányinger, hányás, tarkómerevség, fényérzékenység, görcsök, bénulás jelentkezhet. A betegek 15-20%-a maradandó szövődményekkel gyógyul, azonban 1-2%-ukon a leggondosabb kezeléssel sem tudunk segíteni!

A betegség diagnózisa a tünetek alapján valamint laboratóriumi vizsgálatok segítségével (szerológiai vizsgálat) történik.

A betegnek intenzív osztályos kezelésre van szüksége!

Megelőzés oltással lehetséges.

Encepur Junior: 2-12 éves gyermekeknek adható (ez olcsóbb,  kb. 2000 Ft), 3 oltás szükséges az alapimmunizáláshoz. Az elsőt javasolt a téli, kora tavaszi időszakban beadatni, hogy tavaszra kialakuljon a védettség. 1-3 hónap elteltével adható be a második (szükség esetén 2 hét múlva is beadható a 2. adag), ezt követően 2 hét elteltével várható a szerokonverzió, vagyis antitestek megjelenése a vérben. A 3. oltásra az előzőtől számított 9-12 hónap múlva kerülhet sor. Ekkor alakul ki a teljes védettség, amely 3 évig fennmarad. Akkor  javasolt az első emlékeztető oltás adása, amit 5 évente szükséges megismételni.

Az FSME-Immun Junior:  1-16 éves gyermekeknek adható (ez drágább,  kb. 6000 Ft), 3 oltás szükséges az alapimmunizáláshoz. Az elsőt javasolt a téli, kora tavaszi időszakban beadatni, hogy tavaszra kialakuljon a védettség. 1-3 hónap elteltével adható be a második (szükség esetén 2 hét múlva is beadható a 2. adag), ezt követően 2 hét elteltével várható a szerokonverzió, vagyis antitestek megjelenése a vérben. A 3. oltásra az előzőtől számított 5-12 hónap múlva kerülhet sor. Ekkor alakul ki a teljes védettség, amely 3 évig fennmarad. Akkor javasolt az első emlékeztető oltás adása, amit 3-5 évente szükséges megismételni.

Lyme-kór

A Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza a betegséget. A kullancsok körülbelül 40 %-a hordozza a kórokozót.

Tünetek
Korai fázis:  A  "vándorló" bőrpír, vagy erythema chronicum migrans a csípés körül 2-30 nap múlva megjelenő, a széli részek felé növekvő, 3-5 centiméternél nagyobb bőrpír, kezelés nélkül hetekig fennáll. Az esetek 80%-ban megtalálható. A fülkörnyéki csípést követően a fülcimpán cseresznyényi duzzanat formájában jelentkezik nyiroksejtes beszűrődés.

Középső fázis: A csípést követő 2-9 hónap elteltével extrém fáradékony és levert lesz a beteg. Különböző szervek betegedhetnek meg: 10-15%-ban idegrendszeri tünetek, 8%-ban szívbetegség, izom- és ízületi fájdalmak észlelhetőek, gyulladás alakulhat ki a májban, lépben, vesében, szemben. Gyakran arcidegbénulás hívja fel a figyelmet a betegségre!

Késői stádium: Súlyos idegrendszeri, izom- és ízületi panaszokat okozhat, károsíthatja a csontokat, porcokat.

Diagnózis:

A vándorló bőrpír megjelenése egyértelműen a betegség mellett szól. Egyébként nehéz a diagnózis felállítása a változatos tünetek miatt. A szerológiai vizsgálat a betegség korai fázisában gyakran ad negatív eredményt, valamint hamisan pozitív lehet olyan esetekben, ahol a betegek tünetmentesen átvészelték a fertőzést, és aktuális betegségüket egy másik baktérium okozza.  

Kezelés:

Antibiotikummal gyógyítható a betegség.

Általános megelőzési szempontok

Különböző fizikai és kémiai módszerekkel megakadályozhatjuk a kullancscsípést, vagy ha ez megtörtént, a fertőzés létrejöttét. A szabadban töltött idő után feltétlenül vizsgáljuk át magunk és gyermekeink testét kullancsot keresve, különös tekintettel a hajas fejbőrre, a hajlatokra! Ha kirándulni megyünk, a nadrágot tűrjük a zokniba, a trikót a nadrágba. A kullancs lentről mászik felfelé, minél többet kell másznia, hogy szabad felületet találjon, annál nagyobb az esély, hogy leesik.  Gyerekekre adjunk fehér sapkát, így jobban észrevesszük a fekete rovart. Ha találunk, eltávolításával ne késlekedjünk, ne menjünk orvoshoz, egy határozott mozdulattal, a kullancs gyötrése nélkül távolítsuk el, ugyanis a kullancs a vírussal/baktériummal fertőzött nyálát 4-6 óra elteltével üríti a bőrbe! Bekenni bármilyen szerrel tilos, mert légzési nehézséget okoz az állatban, így az a váladékát a véráramba ürítheti. Legegyszerűbb bármilyen lapos csipesszel (kullancs eltávolító csipeszt is lehet kapni) közvetlenül a bőr fölött, a fejénél megragadni és egy határozott forgó mozdulattal eltávolítani. Nem baj, ha a feje beszakad, ez fertőzést már nem okoz, esetleg helyi gyulladás alakulhat ki.

Kémiai szerek közül olyat válasszunk, ami gyerekekre nem mérgezős és min. 6-8 órán át fennáll a hatása. Csak a szabadon hagyott felületeket kezeljük vele vékony rétegben. Nagyobb adagban fejfájást okozhatnak.

Nagyon fontos, hogy feltétlenül forduljunk orvoshoz, ha a csípést követő 1-2 hét elteltével láz, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, vagy ha „vándorló” bőrpír jelenik meg a csípés körül!

Tovabbi hasznos információk és tanácsok olvashatók a www.kullancs.hu oldalon.