Napozásról

Olvasóink értékelése: / 6
ElégtelenKitűnő 

A napozás veszélyei

Végre itt a nyár, a gyerekek az alvásidőn kívül szinte egész nap a szabadban vannak. A nap káros UV sugaraitól az egyre vékonyodó ózon réteg  kevésbé tud megvédeni minket, ezért nagyon fontos a védekezés. A gyerekekre sokkal veszélyesebb az erős napsugárzás. Vékonyabb, érzékenyebb bőrük sokkal hamarabb leéghet,a pigment képzésért felelős sejtek száma kevesebb, valamint hamarabb száradnak ki a nagy melegben.

Ezért lehetőleg 11-15 óra között a gyerekek ne tartózkodjanak huzamosabb ideig a szabadban, ha mégis muszáj, öltöztessük őket lenge ruhába, kenjük be őket napvédő krémmel a napozás előtt 20 perccel, és ismételjük ezt 1-1,5 óránként! Min. 30-as faktorú, kombinált UV-A, UV-B elleni, mikropigmentet tartalmazó, illatanyagmentes, vízálló krémet használjunk! Adjunk rájuk sapkát, napszemüveget! 3 év alatti gyermeket ne tegyünk ki közvetlen napfénynek! Ködös-felhős időben is átjutnak a káros sugarak, ilyenkor sem feledkezzünk meg a megfelelő védelemről! A gyerekeket gyakran kínáljuk folyadékkal, lehetőleg vízzel, anyatejes csecsemőt gyakrabban szoptassuk meg!

Megoszlanak a vélemények, hogy lehet-e 1 év alatti gyermeket napkrémmel kenni? Léteznek már olyan magas faktorszámú termékek, amelyek gyártói csecsemőknek is javasolják a készítményt, ennek ellenére őket teljes mértékben óvjuk a nap sugaraitól (pl. textilpelenkát boríthatunk a babakocsira vagy kaphatóak UV-szűrős napernyők is)!

Nemcsak az akut tünetek elkerülése végett fontos vigyáznia bőrü(n)kre. Minél több sugárzásnak vagyunk kitéve, annál hamarabb öregszik a bőr, annál nagyobb az esély daganatok kialakulására is.

A napozás hatására kialakuló elváltozások

Napallergia (polimorf fénydermatózis)

Napozás után néhány órával a nyakon, a vállon és a karon, ritkán az arcon és lábon apró viszkető piros foltok, hólyagok jelennek meg. Az elváltozásokat a nap UV-A sugarai okozzák. Egy speciális formában nemcsak a nap UV sugarai, hanem napozókrémek, bőrápoló szerek anyagai is kiválthatják a fenti tüneteket.

Napégés

A leggyakoribb káros hatás. A fájdalmas bőrpír napozás után kb. 1-6 óra elteltével jelenik meg és 24 órán át erősödik. Általában elsőfokú, ritkábban másodfokú égés alakul ki, hólyagképződéssel. Az érintett terület néhány nap múlva lehámlik.  A forró, égő, fájdalmas bőrre tehetünk hideg vizes borogatást, vagy márthatjuk hideg vízbe. Többféle vény nélküli szer kapható, amelyek enyhítik a fájdalmat és a gyulladást, regenerálják a bőrt. (Pl. kamillás, aloe verás, levendulás krémek vagy panthenolt tartalmazó szerek).  A viszkető területet kezelhetjük antihisztamin tartalmú géllel (pl. Fensitil). A hólyagos bőrt steril gézzel, lazán javasolt átkötni. A hólyagokat tilos kiszúrni a fertőzésveszély miatt! Ha felszakadtak és a bőr lehámlott, a bőrdarabokat óvatosan el lehet távolítani és fertőtlenítő krémmel be lehet kenni.  A helyi kezelés mellett ne feledkezzünk meg a bő folyadékfogyasztásról sem!

Mikor forduljunk orvoshoz?

  •  ha a napégés kiterjedt és súlyos
  •  csecsemő-kisgyermekkorú aki napégést szenvedett, közelebbről 18 hónapos kor alatt
  •  ha a napégést hőemelkedés, láz, hányinger, hányás kíséri, a kiszáradás és fertőzés veszélye miatt
  •  ha a szemfájdalom, és szemszárazság érzése áll fenn, szemésznek mutassuk meg

 

Napszúrás

A hosszabb ideig tartó tűző napon való tartózkodás miatt alakul ki a betegség. A fejet ért hősugárzás miatt hőmérséklete jóval meghaladja a test hőmérsékletét, a koponyaűri nyomás emelkedik, kialakul az agyhártya gyulladása (steril meningitis). Mindezek felelősek a tünetek kialakulásáért: fejfájás, láz, hidegrázás, hányinger, szédülés, kábultság, fénykerülés, tarkókötöttség, zavart tudat, eszméletvesztés. Csecsemőknél visító sírás, kutacs feszülése, elődomborodása észlelhető, enyhe fizikai ingerekre is erős védekező mozgásokkal reagál.  A hányás miatt folyadékvesztés, a párolgás miatt ionvesztés jön létre. Enyhébb esetben javasolt a beteget hűvös helyiségbe, árnyékos helyre vinni, besötétíteni, a tarkóra hideg vizes borogatást tenni. Helyezkedjen el kényelmesen, félülő helyzetben, fogyasszon gyakran kortyonként hűvös folyadékot (vizet), kaphat fájdalom-, láz- és hányáscsillapító gyógyszert is (leginkább kúp formában a hányás miatt). 2-3 nap ágynyugalom után gyógyulás várható. Súlyos esetben, vagy ha a tünetek nem javulnak vagy rosszabbodnak, illetve ha csecsemőről van szó, mindenképpen orvosi ellátás szükséges!!

Hőguta

A hőguta a szervezet hőszabályozó rendszerének legsúlyosabb rendellenessége, minek következtében a belső hőmérséklet veszélyesen magasra emelkedhet. A tünetek hasonlóak lehetnek a napszúráskor észleltekhez . Ha azonban a beteg emellett még zavarttá is válik, esetleg percekre elveszti az eszméletét, görcsrohamot kap vagy nem tud lábra állni, sokkal valószínűbb, hogy hőgutáról van szó. Ilyenkor fontos, hogy a beteg minél előbb orvoshoz, sürgősségi osztályra kerüljön! Magyarországon ritka.