3. Kicsik és picik

Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 

Ikrek szoptatása nagyobb testvér(ek) mellett

Sok családban, ahol az ikrek kisebb-nagyobb testvér, vagy testvérek mellé érkeznek, felmerül a kérdés: hogyan lehet őket a már meglevő gyerek(ek) mellett igény szerint szoptatni? Mit tehetünk, hogy a nagyobb(ak)nak is jó legyen? Bár nehéz az összeszokás, az összehangolás, mégis fontos, hogy a nagyobbak ne azt érezzék, hogy a kicsik teljesen elvették az anyjukat. Mivel az első hetekben a napok sokszor szinte folyamatosa szoptatással telnek, érdemes ezeket az időszakokat a nagyobbbakkal való együttlétre is felhasználni. Ha a babák egyszerre szopiznak, az jelentős mértében csökkentheti a szoptatással töltött időt. Másrészről, ha külön szopiznak, akkor az anyának biztosan van szabad keze a nagyobb gyerekkel való foglalkozáshoz.

A nagyobb nagyobbak számára adott a beszélgetés, házi feladat megírása, szójátékok lehetősége, velük könnyebb foglalkozni szoptatás közben. Számos olyan elfoglaltság létezik a kisebbek számára is, melyben az anyának elég egy helyben ülnie, nem jár túl nagy zajjal, és nem kell hozzá sok eszköz. A meséket-verseket a legtöbb kisgyerek szereti, akár fejből mesélünk, akár könyvből. Ha egyszerre csak egy baba szopik, még bábozhatunk, vagy rajzolhatunk is hozzá. Van, akinek az válik be, ha játékot/mesekönyvet/színezőt/ceruzakészletet/legót, stb. különítenek el a szoptatás idejére; ezt előre, közösen meg lehet venni, és ennek kapcsán beszélgetni is lehet a szoptatásról, hogy ő hogyan szopizott, elmagyarázhatjuk, hogy ez milyen fontos a kisbabák számára, ő pedig mint nagyfiú/nagylány szoptatási időben ezzel a különleges valamivel foglalkozhat. A közös mesenézés is lehetőség lehet. Ha a babák jól szopiznak, és apárnákkal biztonságosan alá vannak támasztva, akár társasjátékozni, kártyázni, építeni is lehet a földön ülve, szoptatás közben.

Lehet, hogy a picik nagyon gyakran kéredzkednek mellre, ez a tevékenységek gyors váltogatását is lehetővé teszi. Lehet az is, hogy a kicsik ritkábban szeretnének majd szopizni, de akkor hosszabb időket szeretnének mellen tölteni. Jó, ha van víz pohárba kikészítve a nagyobbnak, esetleg alma felszeletelve, a bili a szobába készítve, vagy bármi más, amire szükség lehet, elérhetővé téve a nagyobb(ak) számára, hogy ezzel is csökkenjen a súrlódási lehtőségek száma. Sokan tapasztalják ugyanis, hogy a nagyobbak szoptatási időszakban gyakran rosszalkodnak, vitatkoznak, pont oylankor lesznek rettenetesen szomjasak, vagy éhesek, hogy ezzel is felhívják magukra a figyelmet, és részt kapjanak az anyukájukból. Felmerülhet az az igényük is, hogy ők is szeretnének szopizni. Ha az anyának nincs ellenére, nyugodtan megengedheti - valószínűleg nem fognak visszaszokni a szopásra, de megnyugtatja őket a tudat, hogy ha akarnának, kaphatnának. Ha valaki idegenkedik ettől, akkor érdemes sok öleléssel, ölbevevéssel kielégíteni a testkontaktusra irányuló vágyukat.