4. Helyes mellretétel

Olvasóink értékelése: / 11
ElégtelenKitűnő 

Helyes mellretétel

Figyeld meg a baba testhelyzetét: a helyes mellrehelyezés alapvető feltétele annak, hogy a szoptatás fájdalommentes legyen, ezen kívül a hatékony szopásnak, ezáltal a megfelelő mennyiségű tej termelődésének is alapja.

  • A mellbimbó és a bimbóudvar legyen a lehető legmélyebben a kicsi szájában.
  • A mellbimbó a kicsi nyelve fölött legyen, hisz a baba a nyelvével préseli ki a tejet a tejöblökből. Ha a bimbó a nyelv alatt van, a fogíny felsértheti azt, ráadásul nem kap elég tejet a gyermek.
  • A nyelvnek szopás közben körül kell ölelnie a mellbimbót. Arról, hogy így tesz-e a baba, úgy győződhetsz meg, hogy a tiszta, levágott körmű ujjadat a szájába dugod: az ujjaddal érzékelheted, hogy mit csinál a kicsi a nyelvével. Ha nem öleli körül U alakban, vályúszerűen, akkor érdemes ujjtornával gyakorolnotok.
  • A kicsi ajkai kifelé pöndörödjenek; ha nem így tesz, ujjaddal kifelé fordíthatod. Sokszor ez az egyszerű kiigazítás elegendő ahhoz, hogy a szoptatás fájdalommentessé és hatékonnyá váljon.

A mellretételt ún. futballtartásban, más néven hónalj alatti tartásban figyelheted meg a legjobban: a kicsi feje a tenyeredben (inkább a tarkó felől támaszd meg, ne a feje búbjánál, mert sok baba érzékeny erre, és forgatni próbálja a fejét, így nem tud nyugodtan szopizni), lába hátrafelé mutat. Egy párnával emelheted megfelelő magasságba a babát. A baba tátsa jó nagyra a száját (a szájkörnyék simogatásával, néhány csepp belefejt tejjel ösztönözhetjük erre). A bimbót a bimbóudvar lehető legnagyobb részével együtt rakd a baba szájába úgy, hogy az alsó részből több jusson bele, mint a felsőből (ezt nevezik aszimmetrikus ráharapásnak). Ha szükséges, mert túl nagy a bimbóudvar, akkor az ujjaiddal C betűt formázva, "szendvicsszerűen" összelapíthatod a melledet. Először a baba álla érjen a mellhez, utána harapjon rá, így valósítható meg legkönnyebben az aszimmetrikus ráharapás. A baba orra érjen a melledhez.

Ha a pici húzni, rángatni kezdi a bimbót, ujjadat a szájzugba dugva szakítsd meg a vákuumot, és úgy vedd ki a melledet a kicsi szájából, majd próbálkozzatok újra! Ne hagyd, hogy fájdalmat okozzon, mert az sérülésekhez, később gyulladáshoz vezethe!. Soha ne húzd ki a mellbimbót a baba szájából, mindig a kisujjadat a pici szája sarkába dugva szakítsd meg a vákuumot, mielőtt kivennéd a melledet a szájából! Ülj, vagy feküdj kényelmesen, a gyermeket húzd jó szorosan magadhoz (ez segíthet akkor is, ha a kicsi rángatja, vagy szorítja a mellet)! Ne te hajolj hozzá: a kényelmetlen, kényszeredett testhelyzet sérülésekhez vezethet, valamint gátolhatja a tejleadó reflexet! Próbálj ki többféle szoptatási testhelyzetet, így mindig más területet ér a nagyobb terhelés (az áll felőli oldalon), a többi rész kicsit tehermentesedik, illetve így mindenhonnan egyenletesen tud ürülni a tej!

Ikrek esetében is nagyon fontos, hogy jól legynek mellen a babák. A közös szoptatással akkor próbálkozz, ha már mindkét baba jól harap rá, és jól szopik. Emiatt is fontos, hogy lehetőség szerint minél hamarabb, még a tejbelövellés megtörténte előtt elkezdj szoptatni, hogy mindkét babánál kialakulhasson a jó technika. Ha ez valami miatt nem így történik (és ikrek esetében sokszor ez a helyzet), akkor érdemes szakértő segítséget kérni. Ha a babák egyszerre szopiznak, próbálj olyan testhelyzetet találni, amelyben a kezedet szükség esetén a mellretétel korrigálására tudod használni.

Néhány fontos teendő a mellretétellel kapcsolatban:

  • rendszeresen ellenőrizd, hogy jó legyen a technika, a komfortszopi idején is
  • ha a szoptatás fájdalmat okoz, a mellbimbót kisebesedik, szoptatások után ellaposodik, vagy kifehéredik, kérj szakértő segítséget
  • lehetőség szerint kerüld a cumisüveg, a játszócumi és a bimbóvédő használatát, mert ezek mind a szopási technika romlásához vezethetnek, illetve cumizavart okozhatnak