2. Első napok túltermelése

Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 

Az első napok túltermelése, a mell feszülése

A szülés után néhány nappal megtörténik a tejbelövellés. Az ezt követő néhány napban, esetleg egy-két hétben természetes a nagy mértékű feszülés, keménység, túltelítettség. A tejelválasztás beindulásával párhuzamosan jelentős mennyiségű vértöbblet kering a mellben, és részben az okozza a kellemetlen, kőszerű érzést. Jó, ha a babák még a tejbelövellés előtt mellre kerülnek, hogy megtanulhassák a helyes szopást. Nagyon fontos a minél gyakoribb szoptatás (ha ez valami miatt nem lehetséges, akkor rendszeresen, három óránként fejni kell), egyrészt, hogy elég tejhez juthassanak, másrészt, hogy megfelelően ürítsék a mellett, nehogy tejpangás, vagy gyulladás alakuljon ki. Ha a babák nem könnyítenek kellő mértékben a mell fájdalmas feszülésén, akkor érdemes annyit lefejni, hogy megkönnyebbüljön a mell. Csak annyit, nem többet, de annyit muszáj, nehogy tejpangás, majd gyulladás alakuljon ki.

Tehát fejj, amikor csak szükségét érzed, és ha nem azért fejsz, hogy több tejed legyen, hanem csak piciket, megkönnyebbülésig, hogy ne fájjon, az nem vezet túltermeléshez. Ezzel pont azt üzened a szervezetednek, hogy kell, de nem ennyi, csökkentse a termelést. Emellett megteheted, hogy behűtött, megtördelt káposztalevelet teszel a melledre, de csak addig, amíg nem enyhül a túltermelés mértéke, és csak az érintett területre, mert jelentősen csökkentheti a tejmennyiséget. A szoptatások között alkalmazott hűvös borogatás szintén segít a kemény területek okozta kellemetlenségek enyhítésében, de ezzel is vigyázni kell tejcsökkentő hatása miatt.

A szoptatás előtt a bimbóra és környékére tett, vagy az egész mellet elfedő meleg borogatás segít a tejleadó reflex könnyebb beindulásában, illetve abban, hogy hatékonyabban tudjon ürülni a tej. Ha hűvös borogatást, vagy hűtött káposztalevelet használsz, mindenképpen ajánlott a meleg borogatás szoptatás, illetve fejés előtt, vagy közben.
Ha a babának a keménység és telítettség miatt nehéz bekapnia a bimbót, ez a meleg borogatás, vagy egy pici fejés a szopi előtt segíthet. Ujjaiddal C betűt formázva tarthatod is a mellbimbót, ezzel segítve a babát a bimbó megtartásában, vagy alkalmazhatod a DanCer fogást, melyről itt találsz képet (ez csak akkor alkalmazható, ha külön-külön szopiznak a babák): http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=foto2

Segíthet a szoptatási pozíciók váltogatása. Ha van egy-egy keményebb terület, célszerű olyan pozíciót keresni, melyben a baba alsó állkapcsa mutat a kemény terület felé. Az alsó állkapocs felőli részen masszírozzák ki a leghatékonyabban a tejet a mellből. Fontos a helyes mellretétel, és a kényelmes elhelyezkedés is a lehető leghatékonyabb szoptatás szempontjából.

Ami elkerülendő:

1. masszírozás: a túltelített, feszülő, kemény mell masszírozása a csomók feloldásának céljából nem javasolt, mert az erős nyomás hatására tej préselődhet a szövetek közé, és ott steril gyulladás jöhet létre ezáltal, mivel onnan nem tud távozni a tej. A mellet szabad fejni, enyhén sodró mozdulatokkal segíteni a tej kiáramálását, de masszírozni nem ajánlott.

2. bimbóvédő: bár látszólag segítséget adhat a túltelített mell elsimuló bimbójának bekapásában a bimbóvédő, valójában az esetek legnagyobb részében teljesen szükségtelen. A minél korábbi, még a tejbelövellést megelőző mellretételek nyomán rögzül a helyes szopási technika. Ha a bimbó nagyon elsimul, előfejéssel emelheted ki a pici számára szoptatás előtt. A bimbóvédő hátulütője, hogy cumizavart okozhat (másként kell szívni, mint a mellet, más az íze, az állaga, a szaga), illetve csökkent tejmennyiséghez vezethet, mert a védőn keresztl ne kap olyan erős ingert a mell, mint védő nélkül, a közvetlen bőrkontaktus nyomán.

3. szoptatások közötti idő nyújtása: minél gyakrabban szoptatsz, annál kevésbé lesz túltelített a mell, és annál hamarabb áll be a szükséges tejmennyiség.