10. Korababák szoptatása

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

KorababákKorababákkal sokkal nehezebben indul az egész, meg kell erősödniük, meg kell érniük a feladatra. Bár már a 32. héten működik a szopóreflex, még az ez után született koraszülött babáknak is lehet problémája.

 

Ebben az esetben, a ráharapás megkönnyítésére, valóban segíthet a bimbóvédő.
Vannak persze a védőnek hátulütői is, de a tapasztalat szerint általában sikerül elhagyni a későbbiek során. Valóban nagyon fontos a gyakori szoptatás, kétóránként, és az aluszékony picit simogatással, pelenkázással, átöltöztetéssel, szájába csepegtetett tejjel ébresztgetni kell. Ha gyakran cserélgeted az oldalakat szopi közben, egy-egy szoptatás alatt akár 3-4 alkalommal is, akkor az is ébren tartó lehet.

Fejéssel növelhető a tejmennyiség. Szopi előtt meleg vizes lemosással, meleg borogatással segíthetsz abban, hogy a babák könynebben ki tudják váltani a tejleadó reflexet, és alaposabban ürüljön a tej. Érdemes elolvasnod ezt az írást, bár elsősorban kis súlyú koraszülöttekről szól, de találhatsz benne néhány hasznos tippet: www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=oktato_problema2 pl.: a Dancer-fogás, vagyis hogy hogyan segítheted, hogy rá tudjanak harapni a picik a mellre, és ott is maradjanak.
Ha nem elég a kiszopizott mennyiség, akkor persze pótolni kell, lehetőleg lefejt tejjel, aminek számos módja van: pohár, kanál, ujjetető, SNS (szoptanít), softcup.