9. A fejés

Olvasóink értékelése: / 7
ElégtelenKitűnő 

Hogyan, mivel?

A fejésnek többféle technikája létezik: kézi (különböző módszerek, egy jó leírás itt található: http://www.lll.hu/node/9), illetve valamilyen kézi, vagy gépi eszközzel történő fejés. Mivl előre nem tudjuk, mire lesz szükség, vagy egyáltalán szükség lesz-e bármilyen eszközre, ezért nem érdemes előre vásárolni. Ha csak alkalmanként van rá szükség, akkor a kézi módszer, vagy egy egyszerű pumás mellszívó is elegendő. Ha hosszabb távú fejésre kell berendezkedni (koraszülött babák esetén pl.), akkor érdemes nagy teljesítményű, két szívófejes gépet kölcsönözni. Érdemes elolvasni a tejleadó reflex című bejegyzést a reflex kiváltásának megkönnyítésével kapcsolatban.

Mikor van szükség fejésre? ha a tejmennyiséget szeretnénk növelni ha tartalékolni szeretnénk ha aggódik valaki, hogy elég-e a mennyiség, megnyugtatás céljából ha a gyulladt mellet a baba nem tudja rendesen kiüríteni ha túltermelődés van, akkor mindig csak annyit kell fejni, hogy megkönnyebbüljön a mell, feloldódjanak a csomók, de nem kell "üresre fejni" ha a baba valami miatt átmenetileg, vagy egyáltalán nem tud szopni, vagy ha az anya távol van a gyermekétől ha a baba gyenge, picike, és nem tudja jól kiüríteni a mellet, illetve nem tud annyit szopni, amennyire szüksége van

Mennyi ideig?

 

* ha a tejmennyiség növelése érdekében fejünk, akkor lehetőleg minden szoptatás után, mindkét oldalról, két perccel az utolsó csepp megjelenése utánig

* ha túltelítődött mellet fejünk, akkor megkönnyebbülésig

* ha a csomók feloldása érdekében fejünk, akkor meleg víz alatt, amíg a csomók fel nem oldódnak

 

Kell-e minden szoptatás után fejni?

 

Ha a babák minden alkalommal, amikor kérnek, mellre kerülnek, és annyit szopiznak, amennyire igényük van, van elég nedves pelenkájuk, gyarapodnak, stb. – vagyis igény szerint szopiznak, és a tejmennyiség kielégíti a szükségleteiket, akkor nincs szükség fejésre. Az indokolatlan fejés állandó túlkínálatot tart fenn, és ez könnyen vezethet csomósodáshoz, sőt, akár mellgyulladáshoz is.

 

Ha nem sikerül fejni, akkor nincs is tej?

 

Van, akinek a szervezete jól reagál a fejésre, és van, aki nem tud hatékonyan fejni. Van, aki csak kézzel tudja kiváltani a tejleadó reflexet, és van, aki csak mellszívóval. Ami az egyiknél működik, az a másiknál semmit nem ér. Ha szükség van fejésre, akkor érdemes próbálkozni, hogy melyik módszer válik e leginkább. Abból, hogy mennyit tudunk fejni egy-egy alkalommal, semmilyen következtetést nem lehet levonni a tejmennyiségre nézve. A babák, hacsak nem kis súlyú koraszülöttekről, vagy beteg babákról van szó, mindig többet tudnak kiszopizni a mellből, mint amennyit a számunkra leginkább ideális fejési módszerrel mi magunk le tudunk fejni.

 

Ha kifejem az összes tejet, mi jut következő szoptatásnál a babáknak?

 

A tej legnagyobb része szoptatás alatt, nem pedig két szoptatás között termelődik. Bármikor kiváltható újabb tejleadó reflex, ami által még több tej termelődik. A tej nem fogy el, és a kifejt mennyiség sem fog hiányozni a következő szoptatásnál.