8. A tejleadó reflex

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Mi a tejleadó reflex?

A tejleadó reflex azt jelenti, hogy ingerlés (szoptatás, vagy fejés) hatására erőteljesen kilövell a mellből a tej. Ez összetett, és egymással összefüggő hormonális folyamatok következménye. A tejleadó reflex kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy a baba elegendő tejhez juthasson. Fontos hozzá az ellazultság, mert ideges, stresszes állapotban nehezebben váltódik ki a reflex.

 

Honnan tudhatjuk, hogy kiváltódott-e tejleadó reflex?

Mindenkinél megfigyelhető jelek:

* a baba ritmikusan, nagyokat kezd nyelni

* minden szívásra nyel

* a baba füle ritmikusan mozog, ahogyan nyel

Jelek, melyek egyeseknél vannak, másoknál nincsenek, vagy csak időszakosan vannak:

* bizsergés, vagy megfeszülés-érzés a mellben

* a másik mellből is csöpögni kezd a tej (elsősorban az első hetekben, esetleg hónapokban, később ez, a kereslet-kínálat egyensúlyának kialakulásával ez eltűnik)

Hogyan segíthetjük a tejleadó reflex kiváltódását?

* szoptatás előtt alkalmazott (illetve a szoptatás alatt a mellbimbón kívüli területen használt) meleg borogatással

* fürdővel

* a férj szerető ölelése is segíthet

* ellazító zenével egy pohár finom innivalóval

* a kilövellő tej vizualizálásával

* a tejleadó reflex érzetének elképzelésével

* ha az anya valami miatt nincs együtt a babájával/babáival, akkor egy fénykép, vagy egy, a kicsi(k) táplálásával kapcsolatos, pozitív gondolat is jótékony hatású

Mit tehetünk túl erős tejleadó reflex esetén?

Ha nagyon erős a tejkilövellés, a baba nem tudja nyelni, öklendezik a túl erősen áramló tejtől, vagy nem akar szopizni, mert kellemetlen a számára az erős sugár, akkor két dolgot tehetünk:

1. előfejés: szoptatás előtt fejéssel megindítjuk a tejleadó reflexet, és akkor tesszük mellre a babá(ka)t, amikor az első, nagyon erős sugár már csökkent.

2. hátradőlünk, vagy hanyatt fekszünk, hogy a tej sugarának le kelljen győznie a gravitációt, mivel ez csökkenti a kilövellés erősségét

Késleltetett tejleadó reflex

Elképzelhető, hogy az anyának egy kisebb idegeskedés, aggódás miatt a megszokottnál lassabban indul be a tejleadó reflexe. Ilyenkor a fenti lazító technikákkal segíthetjük a reflex kiváltódását. Nagyon fontos, hogy görcsös akarás helyett pozitív gondolatokkal, képekkel segítsük magunkat.