7. A szoptatás hossza és gyakorisága újszülötteknél

Olvasóink értékelése: / 5
ElégtelenKitűnő 

Egy újszülöttnek általában legalább napi 8-12, egyenként legalább 20-25 perces szoptatásra van szüksége. Sok kisbaba ennél gyakrabban és/vagy alkalmanként jóval hosszabb ideig szopik. Ebben az időtartamban benne van az aktív szopás, vagyis a tényleges táplálkozás, valamint a komfortszopi is, amikor a baba cumizik.

 

Ahhoz, hogy egy újszülött hatékonyan kiürítse a mellet, vagyis hozzájusson az első és a hátsó tejhez is, hagyni kell, hogy legalább 10-15 percig aktívan szopizzon. Utána fontos a komfortszopira is időt szánni, mert egyrészt ez elégíti ki a baba táplálkozáson túlmutató szopási igényét, másrészt ez a többlet inger jelenti az anya teste számára azt az üzenetet, hogy szükség van még tejre, növelje a termelést. Ez sok idő, különösen, ha nem egyszerre szoptatod a gyerekeket (ezért is érdemes az együttes szopival próbálkozni), így az első hetekben, akár hónapokban is szinte folyamatos szoptatást jelenthet. Fontos, hogy ebben az időszakban is figyelj oda saját magadra: készíts oda innivalót, ahol szoptatsz, esetleg megbeszélheted a férjeddel, hogy készítsen neked reggel, mielőtt elmegy, innivalót a szoptatós helyedhez, helyekhez, meg néhány szendvicset, mosson meg egy pár szem gyümölcsöt, és rendelhettek ebédet is. Zuhanyozni is lehet öt perc alatt, addig a férjed tarthatja a frontot, és nagyon fel tud frissíteni.

Az újszülötteknek, különösen az átlagnál kisebb súlyú újszülötteknek (még az időre született ikreknél is gyakori a három kilogramm alatti súly), nagyon fontos a gyakori, 2-3 óránkénti szopizás. Ha nem ébrednek maguktól, ébreszteni kell őket, még éjjel is, és napi egy hosszabb, legfeljebb öt órás szünetnél nem szabad többet hagyni az első hetekben. (Az időtartamok a szoptatások kezdete között eltelt időt jelentik.)

Érdemes fejben tartani, hogy a nagyon hosszú szoptatások kora egy viszonylag rövid időszak, néhány hét, egy-két hónap csupán, és ahogy a kicsik értelme egyre jobban kinyílik, úgy rövidülnek a szopizások, hiszen annyi felfedeznivalót tartogat számukra a világ. Ebben az időszakban az éjszakai szopizások hossza, vagy gyakorisága nőhet, mert a nappal kimaradt, vagy rövidre sikerült szopizásokat éjjel bepótolják a kicsik.

Ha egy újszülött kisbaba szopizás közben nagyon hamar, néhány perc alatt elalszik, próbáld meg felébreszteni: arcát simogathatod, néhány csepp tejet a szájába fejhetsz, felemelheted, megbüfiztetheted, pozíciót válthatsz, ha egyszerre csak egyet szoptatsz, oldalt válthatsz, átpelenkázhatod, levehetsz róla egy réteg ruhát (utána szopi közben takard be).

Fontos kiemelni, hogy az, hogy „nem szabad tíz percnél tovább szoptatni, mert felázik a mellbimbó”, a szoptatással kapcsolatos komoly tévhitek közé tartozik. Nincs az az újszülött, aki ennyi idő alatt kiszívná az első és a hátsó tejet is, és még komfortszopásra is jutna ideje. Később majd eljön ez az idő, de az első hetekben-hónapokban ennél többnyire jóval hosszabb időt vesz igénybe egy-egy szoptatás. A mellbimbó általában NEM attól készül ki, hogy a kisbaba egy órán át szopizik (ahogy ezt a 10 perces szabály hangoztatói mondják), hanem attól, hogy nem a kicsi jól van mellen, vagy nem jó technikával szopik (rossz megszokás, anatómiai okok, vagy – és ez a leggyakoribb – cumihasználat miatt). Ha jól kerül mellre a kicsi, és jó technikával szopik, akkor az egy-másfél órás szoptatások sem ártanak a