6. Átlagos súlynövekedés

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek ÁTLAGOS adatok - óriási eltérések lehetnek két baba közt, és nagyon sok minden "normális". Figyelni kell a súly mellett a hossz- és fejkörfogat növekedésére is, a pisis pelenkák számára, a kutacs és a bőr állapotára széklet mennyiségére, színére, állagára, a fejlődésre, a baba általános kedélyére, közérzetére, alvási szokásaira, stb.

 

A súlynövekedés mértéke általában csökken a negyedik-ötödik hónap táján. Ezt azért fontos kiemelni, mert ilyenkor sokan megijednek, hogy talán a tejmennyiséggel van gond, holott egy normális folyamatról van szó. A babák legnagyobb része ilyenkor kezd el intenzívebben mozogni, többet is vannak ébren, tehát több energiát használnak el, mint korábban.

 

Betegség esetén, oltások után átmenetileg csökkenhet a gyarapodás mértéke, illetve a babák étvágya. Egy-egy, az átlagosnál lassabb gyarapodást mutató héttől nem kell megijedni, ha minden egyéb tényező rendben van, és a születéstől vett átlagos heti/havi gyarapodás kielégítő. Ha a szülők lassan gyarapodó csecsemők voltak, akkor a gyermekeik is örökölhetik ezt. Érdemes ennek is utánajárni.

ÁTLAGOS növekedési adatok:

(A gyarapodás üteme és mértéke változó)

Súlygyarapodás: 0-3 hó 140-245 g/hét
                            4-6 hó 119-126 g/hét
                            6-9 hó 84-91 g/hét
                            9-12 hó 63 g/hét

Hossznövekedés: 0-6 hó 2,5 cm/hó 
                             6-12 hó 1,25 cm/hó

Fejkörfogatnövekedés: 0-12 hó 7,5 cm

Valamint a WHO adatai (angolul):

 fiúk

lányok