5. Cumizavar

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Sok babát megzavar, ha mellből is szopik, és mellette cumisüveget, játszócumit, vagy bimbóvédőt használ az anya. Ilyenkor általában az történik, hogy a baba elutasítja a mellet. Kezdetben csak akkor, amikor már nem folyik elég gyorsan a tej, hanem dolgozni kell érte, súlyosabb cumizavar esetén már a szoptatási testhelyet is ellenkezest válthat ki.

 

A mellpótló eszközöket, elsősorban az üveget, másként kell szívni, mint a mellet, illetve máshova ér be a pici szájába. Az anyaguk, az ízük, az állaguk, a szaguk is más, mint a mellnek. A cumiból ráadásul folyamatosan jön a tej, a kicsinek a nyelvével csak el kell zárni a lyukat, hogyy ne folyjon olyan erősen, míg a mellből aktívan ki kell masszíroznia a tejet. A cumizavaros babák a helytelen nyelvhasználat miatt gyakran kisebesítik anyjuk mellét, illetve nem jutnak elég tejhez, mert nem jól szívják a mellet. Emiatt az elégtelen tejmennyiség is lehet a cumizavar következménye.

Megoldás:
 

* mindenféle cumitól meg kell válni, csak a mell maradjon szopizható dologként. Ha ez nem segít, akkor a következő lépéseket alkalmazhatjuk:

* 24 órán át nem szopiznak a babák, természetesen cumit sem kapnak, a lefejt tejet kiskanálból, kispohárból, vagy más, alternatív etetőeszközből (softCup, etetőfecskendő, itatótálka) kapják. Fontos a sok szoros testkontaktus, a megnyugtatás, ikreknél jó, ha van segítő is. Az anyának természetesen fejnie kell, részben azért, hogy legyen mit ennie a babáknak, részben a tejmennyiség fenntartása, részben pedig a mellgyulladás megelőzése érdekében.

* egy nap elteltével, nyugodt, ellazult állapotban, esetleg félálomban levő, nem túl éhes babákat lehet megpróbálni mellre tenni, többféle pozícióban is. Ha nagyon tiltakoznak, újabb cumi- és szopimentes napra lehet szükség

* ha sikerült a babákat újra mellre szoktatni, és muszáj pótolni, a pótlást kiskanállal, kispohárral, SNS-sel, softcuppal, itatótálkából kapják, ne cumiból, mert újra kezdődhet a cumizavar.

* érdemes ellenőrizni és szükség esetén javítani a mellretételt, a nyelvtartást (ezek külön pontban megtalálhatók a szoptatási tanácsok között)

Itt olvashattok még erről:        
 

www.lll.hu/node/6