Ikrek hordozása

 

Kép forrása: www.canstockphoto.de

Egy kisbaba érkezése mindig hatalmas öröm és hatalmas feladat. Megváltoznak a szerepek, megváltoznak a feladatok, átalakulnak a fontossági sorrendek, a baba születésével anya és apa, család születik. Az újszülött három alapvető szükséglettel jön a világra. Ezek a szükségletek a testközelség, a biztonság és az ellátás (étel, melegség, tiszta pelus, stb.) szükséglete. Teljesen természetes tehát, hogy a kisbabák a nap 24 órájában szeretnének az édesanyjuk, édesapjuk óvó karjában vagy mellkasán szundikálni, hisz ezek az óvó karok jelentik számukra a világot, a feltétel nélküli bizalmat, a teljes békét. Amennyiben ezeket a szükségleteket nem elégítjük ki, kisbabánk boldogtalan lesz és sírni kezd.
Ugyanezekkel a szükségletekkel születnek az ikerbabák is, az ő esetükben azonban két (több) baba szükségleteit kell kielégíteni, általában egyszerre. Hatalmas segítséget jelenthet ebben a szituációban a hordozás.

A testközeli hordozásnak számos pozitív - anatómiai, pszichológiai - hatása van, az ikerbabák hordozásának ezek mellett a legfontosabb előnye, hogy lehetőséget teremt az egyik kisbaba szükségleteinek kielégítésére úgy, hogy közben marad két szabad kezünk a másik baba ellátására is.
Az ikrek hordozásával kapcsolatban alapvető szabály, hogy az elsődleges cél: egy baba biztonságos hordozása. Ha az egyik kicsit hordozókendőbe kötjük, ezzel a testkontaktus és biztonság utáni vágyát kielégítve egy elégedett kisbabát kapunk. Míg ő békésen szundikál a mellkasunkon, megetethetjük, tisztába tehetjük, ringathatjuk a másik kicsit. Egyik babának sem kell tehát kivárnia, míg a testvért ellátja a szülő. Két baba egyidejű hordozása a jéghegy csúcsa.

A hordozási módok közül a legoptimálisabb tartást (csípő-és gerincfejlődés szempontjából)
elöl a kenguru-kötés (videó), csípőn a csípőkenguru-kötés (videó) , háton pedig a batyu-kötés (videó ) adja.
Ezen kötésmódok mindegyike használható újszülött kortól. Mivel azonban az ikerbabák általában kicsivel idő előtt jönnek világra (de legalábbis kisebb súllyal, hosszal rendelkeznek) hordozásukban mindenképpen tartsuk szem előtt a következőket:
•    Az első pár hétben mindenképpen elöl illetve csípőn hordozzunk, olyan kötésmódokban, melyekben szabadon látható a baba arca (a stressz jeleit a legkönnyebben a kicsik arcáról lehet leolvasni) és könnyen, gyorsan kivehető belőle a baba. Ilyen kötésmód a kenguru-kötés, illetve a karikás kendő (videó ), mely elöl és csípőnhordozásra is alkalmas és kiváló eszköz a hordozás megszerettetésére, hisz használata egy kis gyakorlással könnyen elsajátítható.
•    Hordozáskor szövött kendőt (lehetőleg jó minőségű keresztsávoly szövésűt) használjunk, mert ez az eszköz tudja tökéletesen biztosítani az egészséges csípő-és gerincfejlődéshez elengedhetetlen optimális tartást
•    A babát mindig függőleges pozícióban hordozzuk, az ún. bölcsőtartás nem ajánlott!
•   Egy hordozóeszközbe (kendő esetén is!) csak egy babát kössünk! A hordozókendő egyik fontos feladata, hogy a kisbaba súlyát a kendőszárakon keresztül a babáról hordozó személyre vezesse át, így tehermentesítve a kicsi gerincét, ízületeit. Ha egy kendőbe kötjük mindkét babánkat, a kendő nem tudja ezt a funkcióját ellátni, a babák egymás súlyát fogják viselni.
•    Ha két babát szeretnénk egyszerre hordozni, mindig két különböző hordozóeszközt használjunk és ha megtehetjük, tapasztalt hordozási tanácsadó segítségével tanuljuk meg a kötésmódokat. Így van lehetőség az apró tippek, trükkök elsajátítására, kérdések tisztázására, a kötés közbeni mozdulatok pontos elsajátítására, illetve az optimális kötés/hordozóeszközök kiválasztására. Fontos, hogy két baba hordozásába csak akkor kezdjünk, ha előzőleg már mindkét kötésmódot, melyben a kicsiket hordozni kívánjuk, pontosan megtanultuk, biztonsággal és gyorsan meg tudjuk kötni.
(Az először bekötött babának ugyanis “ki kell bírnia”, míg testvérét is bekötjük, ha ez időben sokáig tart, felesleges zötykölődéssel jár, a kicsi hamar elveszti a türelmét)
•    Két baba egyidejű hordozásakor tartsuk szem előtt azt is, hogy dupla súly nehezedik a gátizomzatunkra. A két baba súlygyarapodása miatt testünk nem tud fokozatosan hozzászokni a terheléshez, így kiemelten fontos, hogy figyeljünk jelzéseire!


Kép forrása: http://shop.trageberatung.org/shop_content.php?coID=101#zwillis


A cikket írt: Wellner-Mező Melinda ClauWi hordozási tanácsadó
http://batyuklan.blogspot.com/